כללי
משה הינו בעלים של חברה גדולה, שהיא סוכנות של מוצרי חשמל יוקרתיים בישראל, המספקת אותם לחנויות קמעונאיות. לחברתו של משה הסכם עם חברה זרה, המייצרת מוצרי חשמל, שהיא בעלת שם ידוע ומותגים בינ"ל מובילים. החברה הזרה הודיעה למשה על הפסקת ההתקשרות, לאלתר, לאחר שלטענתה היא איתרה בישראל חברה אחרת שתוכל לשמש סוכנות מקומית שלה. כל ניסיונותיו של משה לשנות את רוע ההחלטה, ולמנוע את סיום ההתקשרות (לאחר שנות עבודה רבות) – לא צלחו.
משה פנה למשרדנו לקבלת ייעוץ.
חוק חוזה סוכנות
לפני מספר שנים התקבל בכנסת חוק שהסדיר את היחסים בין יצרנים לסוכנים וקרוי חוק חוזה סוכנות (סוכן מסחרי וספק) תשע"ב 2012. החוק קיבע למעשה את עיקרי הנורמות הרצויות במערכת היחסים המיוחדת בין ספק ליצרן.
חוק זה הגדיר מיהו "סוכן מסחרי" (מי שעיסוקו באיתור לקוחות או בפעילות, שמטרתם להביא להתקשרות בחוזה בין לקוח לספק בקשר לרכישת טובין המשווקים על ידי הספק); מיהו "ספק" (יצרן טובין או בעל זכות להשתמש במוניטין ובסימני מסחר הקשורים לטובין, המשווק את אותם טובין) ומה מהותה של מערכת היחסים ביניהם. החוק קובע כי מדובר בהתקשרות חוזית שבה הספק מייפה את כוחו של הסוכן לאתר עבורו לקוחות חדשים או לייצר התקשרות נוספת עם לקוחות קיימים בלי שיש ביניהם יחסי עבודה או קשרי שותפות.
עד חקיקתו של החוק סיום מערכת היחסים בין סוכן ליצרן הייתה מלווה תמיד בהליך משפטי לצרכי הפיצויים (שכן הסוכן משקיע זמן רב ומאמצים בהחדרת מוצרים לשוק, הגדלת היקף השוק ומשקיע עלויות גבוהות בכך מתוך הבנה כי ההתקשרות עם היצרן תשיב לו את ההשקעה ותניב רווחים), החוק ניסה לקבוע מנגנון לניתוק של מערכת היחסים בין הצדדים, ואת סכום התמורה שיקבל הסוכן עבורה. כך למשל, נקבע, כי כל אחד מהצדדים בהסכם רשאי לסיים אותו בהודעה מוקדמת בזמן סביר מראש ובכתב בתנאי שיעמוד בתקופות הודעה מוקדמת מינימאליות (שהמקוצרת בהם הינה שבועיים – אם עבדו ביחד חצי שנה לפחות). התקופות עולות בהדרגה עד חצי שנה מקסימום במקרה של שההתקשרות הינה שש שנים ויותר.
זאת ועוד, החוק קובע פיצוי קבוע ומוגדר מראש לסוכן במקרה של סיום ההתקשרות (ולא משנה מי סיים אותה), אם הסוכן פעל והצליח להגדיל את עסקי היצרן באמצעות תוספת לקוחות חדשים או הגדלת התקשרויות עם לקוחות קיימים, ובתנאי שהקשר ביניהם היה לפחות שנה ושסוכן היה "הגורם היעיל" להגדלה (מונח זה קיים בעוד מערכות יחסים ועל כך במאמר אחר) ושעבודת הסוכן הניבה פירות ליצרן גם לאחר סיום ההתקשרות. בית המשפט רשאי להפחית את סכומי הפיצויים האמורים.
בקצרה על ההבחנה בין ספק למפיץ
זה המקום לציין שיש להבחין בין ספק למפיץ, גם לצרכי הפסקת ההתקשרות עם היצרן (וגם בהיבטים אחרים). ההבחנה העיקרית נובעת מכך שהמפיץ הוגדר כסוחר עצמאי שרוכש סחורה מיצרן (או מספק) ומוכר אותה כך שהוא משלם עבור הסחורה ליצרן וכל הסיכון מעסקאות המכירה שלו חל עליו.
לעומת זאת סוכן הוא מי שמאתר לקוחות חדשים או מגדיל היקפי התקשרות עם לקוחות קיימים, כאמור בחוק, ולכן הוא לא רוכש את הסחורה ולא עוסק במכירת שלה.
ההבחנה הזו היא מורכבת, ומחייבת בדיקת העובדות וייעוץ משפטי פרטני של עוה"ד הבקי בליטיגציה מסחרית, שיוכל לסייע בכך, כי יש לה משמעויות כבדות משקל, לרבות בשאלה האם אפשר להסתייע בחוק חוזה סוכנות.
ומה קרה עם משה?
החברה של משה היא סוכן. לכן חל עליה חוק חוזה סוכנות. היצרן הפר את החוק וסיים את ההתקשרות עם משה לאלתר, בלי לפצות אותה כראוי (הנזקים בהיקף של מיליוני ₪) על ההשקעות שהשקיעה לאורך שנים כדי להגדיל את הכנסות היצרן בישראל.לא ניתנה הודעה מוקדמת כראוי. לא הוסדרו נושאים רבים וחשובים נוספים (כמו למשל סוגית המלאי, שירות לקוחות קיימים, חלקי חילוף ועוד).
בשל התנהלות זו והותרת הנושאים פתוחים הגיש משרדנו תביעה נגד החברה הזרה. ההליך מורכב כי מדובר בין השאר בחברה זרה (מה שמחייב לעתים ןגם הליכי ביניים כדי לאפשר לבית המשפט בישראל לרכוש סמכות בינלאומית), וגם בקשה לצו מניעה זמני, שמטרתו למנוע שינוי מצב קיים ואת הפגיעה הקשה בחברה. בסופו של דבר זכתה החברה לקבל פיצוי הולם.
לסיכום
מערכת היחסים בין סוכן ליצרן היא מערכת יחסים מורכבת ברמה המשפטית, וכך גם סיומה.
גם לאחר חקיקת חוק חוזה סוכנות, הדברים מחייבים מראשית יצירת הסכסוך ו/או ההודעה של אחד הצדדים על סיום התקשרות ליווי משפטי צמוד של עוה"ד העוסק בליטיגציה מסחרית ובדיני החוזים, אשר יוכל לתת ללקוח הכוונה וייעוץ מתאימים.
הדברים חשובים במיוחד כאשר מדובר על קשרי בלעדיות, שבהם הסוכן היה בלעדי והפסקת ההתקשרות ע"י היצרן כרוכה בהשלכות רוחב רבות.
יש לשים לב שלא כל מקרה יהיה התקשרות של ספק עם יצרן, שחל עליו חוק חוזה סוכנות. קיימים סוגים שונים של התקשרויות, ועצם ההבחנה בין סוכן למפיץ כשלעצמה מורכבת. בדיקה מסודרת של עוה"ד העוסק בתחום מהותית לאור המשמעויות המשפטיות הנובעות ויועץ משפטי כאמור יוכל לחסוך זמן יקר והוצאות ניכרות, יאפשר תמונת מצב נכונה, וניווט כהלכה בהליך לרבות ביצוע הפעולות הנדרשות לקבלת התוצאה המבוקשת.
הבהרה: הכתוב הינו בלשון זכר אך מתייחס לשני המינים כאחד, וכל האמור בלשון זכר מתייחס גם לנקבה ולהפך. השמות הנקובים בדוגמא בדויים. כל האמור לעיל בלשון יחיד מתייחס גם לרבים ולהיפך. מאמר זה מהווה מידע כללי בלבד, ואיננו מהווה תחליף לייעוץ פרטני ו/או לצורך בקבלת חוות דעת מסודרת, לרבות מבחינה משפטית. משרד עוה"ד עדי טל ו/או עורכי הדין בו ו/או מי מטעמם אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה, לכל תוצאה בשל השימוש באמור לעיל. אין להעתיק לשכפל, להפיץ, לפרסם או להשתמש בכל דרך אחרת את האמור לעיל אלא אם כן נתנה לכך הסכמה בכתב ומראש.