עופר הוא בעל מניות שליטה בחברה לייצור קרטונים המחזיק ב-60% מהון המניות שלה. שלמה ודויד, אחים, מחזיקים ביתרת המניות בחלקים שווים, ומבקשים לקדם חלוקת דיבידנד בחברה. עופר שמנהל את החברה וזוכה למשכורות מפנקות ותנאים נלווים על חשבון החברה. החברה לא חילקה דיבידנד מימיה למרות היותה רווחית. לפני כמה חודשים ביקשו האחים שהחברה תחלק דיבידנדים אך פניותיהם סורבו.
שלמה ודויד פנו למשרדי לבדוק מהן אפשרויות הפעולה שעומדות בפניהם.
כיצד מחליטים על חלוקת דיבידנד
חוק החברות קובע שהחלטת חברה על חלוקת דיבידנד תתקבל בדירקטוריון החברה, ואולם החברה רשאית לקבוע בתקנונה שההחלטה תתקבל בדרכים אחרות כגון באסיפה הכללית (לאחר המלצת הדירקטוריון).
האסיפה הכללית רשאית לקבל את ההמלצה כלשונה או להקטין את הסכום.
אופציה נוספת היא קבלת ההחלטה בדירקטוריון החברה אחרי שהאסיפה קבעה את סכום החלוקה המרבי או בדרך אחרת שנקבעה בתקנון, ובלבד שניתנה הזדמנות נאותה לדירקטוריון לקבוע בטרם החלוקה שהיא אינה חלוקה אסורה.
מהם תנאי הסף לחלוקה
חברה יכולה לחלק דיבידנדים רק בתנאי שהיא עומדת בשני תנאי סף.
התנאי הראשון הוא מבחן הרווח (שנועד להבטיח שהחלוקה תתבצע רק מתוך רווחי החברה).
התנאי השני הוא מבחן יכולת הפירעון שבמסגרתו בודקים אם לא קיים חשש סביר שהחלוקה תמנע מהחברה את היכולת לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועדן.
בית המשפט רשאי להתיר חלוקת דיבידנדים גם במקרים שהחברה לא עומדת בתנאי הסף אך מדובר במקרים חריגים (ואתייחס לכך במאמר נפרד).
מתי הימנעות מחלוקת דיבידנדים תהיה קיפוח המיעוט
דיבידנדים הם אחד הדרכים העיקריות שבהם בעל מניות מממש את זכותו הקניינית בחברה. המניות הן רכושו. הן מקנות לו זכויות ואחת מהן היא לקבל תשלומים מהחברה (דיבידנדים) אולם בדרך כלל בעל מניות אינו שולט במועד החלוקה, בוודאי כאשר מדובר בבעל מניות מיעוט שמחזיק נתח קטן או שברירי חלקים של החברה. החלוקה נשלטת ע"י הדירקטוריון ובעקיפין ע"י בעל השליטה בחברה. במצב דברים זה עלולה להיות סיטואציה, כמו בפניה למשרדי, שהדיבידנדים לא יחולקו שנים רבות, ובעל המניות לא יראה פרי בהשקעתו.
חשוב לומר שאי חלוקת דיבידנדים אינו מצב שמהווה כשלעצמו עילה להתערבות בתי המשפט. הדבר מורכב, ותלוי בנתונים רבים ובנסיבות העניין ולכן חובה לבדוק כל מקרה לגופו. קיים קושי מובנה בכך שבית משפט יחליט עבור החברה מתי היא תחלק את רווחיה לבעלי המניות (בהנחה שמותר לה לחלק רווחים) ולכן זו החלטה שנתונה בדרך כלל להנהלת החברה.
פעמים רבות יימנע בית המשפט מלהתערב בהחלטה מכיוון שמדובר בענייניה הפנימיים של החברה (הלכה פסוקה היא שאין בתי המשפט נוטים להחליף את שיקול הדעת של האורגנים המוסמכים בחברה).
יחד עם זאת, ישנם מצבים שבהם החברה מתנהלת בצורה שפוגעת בזכויות של בעלי המניות בשל יסוד פסול כלשהו, למשל החלטה של בעלי השליטה לא לחלק דיבידנד משיקולים זרים (כמו רצון להגדיל את השווי הכלכלי על חשבון בעלי מניות המיעוט) או בשל חוסר הגינות, ניסיון להפעלת לחצים; חוסר תום לב; מרמה ועוד. במצבים אלה בית המשפט עשוי לקבוע כי ההחלטה לא לחלק דיבידנדים מהווה קיפוח של בעלי מניות המיעוט בחברה, וייטה להתערב.
גם במקרים שבהם יוכח שבעל השליטה זכה בטובות הנאה שאינן ניתנות למיעוט עשויה להתקבל טענה לקיפוח המיעוט בשל אי חלוקת דיבידנדים, שכן טובות הנאה נחשבות מעין דיבידנדים "דה-פקטו".
לחלוקת דיבידנדים בחברה פרטית חשיבות רבה לבעלי מניות המיעוט, בעיקר משום שהם חשופים יותר לניצול לרעה של כוח השליטה של בעלי מניות הרוב.
דיבידנדים הם אחת הדרכים העיקריות של בעלי המניות המיעוט לקבל תמורה (ערך כלכלי) בגין אחזקת המניות כאשר החברה לא נסחרת בבורסה. החלטה של בעלי השליטה להימנע מחלוקת דיבידנדים שנעשית מטעמים זרים או לא לגיטימיים תשלול אפוא מבעל מניות המיעוט את יכולתו להשיב את דמי ההשקעה ולהנות מהרווחים. לכן, כשמדובר בחברה פרטית ייטה בית המשפט יותר לקבוע שזכויות בעלי מניות המיעוט קופחו בשל אי חלוקת דיבידנדים ויפעל להסיר את הקיפוח.
לסיכום
ישנם מקרים שבהם חברה פרטית אינה מחלקת דיבידנדים. הדבר נתון לשיקול דעת הנהלת החברה ולמבחן הרווח ויכולת הפירעון, ואולם, אם מדובר בחברה רווחית ובאי חלוקה שנמשכת פרק זמן ממושך, יש מקום לבחון האם אין פגיעה בזכויות בעלי מניות המיעוט. הדברים יפים במיוחד בחברות משפחתיות או בעלות מספר בעלי מניות מצומצם, שבהם הנטייה לקפח את בעלי המיעוט גדלה. פניה לעורך דין מומחה בדיני החברות ובליטיגציה תאגידית ובליטיגיצה מסחרית אשר יוכל לתת ייעוץ משפטי נכון ולתת פתרון משפטי מתאים שיחסוך לכם הוצאות וזמן יקר.
הבהרה: הכתוב הינו בלשון זכר אך מתייחס לשני המינים כאחד, וכל האמור בלשון זכר מתייחס גם לנקבה ולהפך. כל האמור בלשון יחיד מתייחס גם לרבים ולהיפך. מאמר זה מהווה מידע כללי בלבד, ואיננו מהווה תחליף לייעוץ פרטני ו/או לצורך בקבלת חוות דעת מסודרת, לרבות מבחינה משפטית. משרד עוה"ד עדי טל ו/או עורכי הדין בו ו/או מי מטעמם אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה, לכל תוצאה בשל השימוש באמור לעיל. אין להעתיק לשכפל, להפיץ, לפרסם או להשתמש בכל דרך אחרת את האמור לעיל אלא אם כן נתנה לכך הסכמה בכתב ומראש.