יוני רכש מרועי עסק למכירת ציוד משרדי. הצדדים סיכמו ביניהם את המחיר ואת מועד מסירת העסק, חתמו על זיכרון דברים שניסחו ביניהם ויוני מסר לרועי שיק על מלוא הסכום שנקבע. לימים, ועוד לפני מסירת העסק בפועל ליוני, התברר כי יש נקודות שהצדדים לא סיכמו ביניהם והם חלוקים עליהם.
כך למשל התברר שהצדדים בכלל לא עסקו בשאלת הציוד שהיה בעסק, ולא קבעו האם העסק נמכר עם תכולת הציוד או בלעדיו, שאלה של עשרות אלפי ₪ לכל הפחות. גם סוגיית המע"מ לא הובהרה במפורש – כלומר האם מחיר העסקה כלל מע"מ או לא כלל מע"מ.
אי הבהירות הובילה למחלוקת מהותית, עד שאחד הצדדים-יוני הקונה- הודיע על ביטול העסקה. רועי מצדו נאחז בעסקה ופנה לעוה"ד כדי לפתוח בהליכים משפטיים שיאכפו את זיכרון הדברים כחוזה מחייב על יוני הקונה.
זיכרון דברים אינו בהכרח חוזה מחייב
בניגוד לדעה הרווחת, זיכרון דברים איננו תמיד חוזה מחייב. השאלה אם הוא מחייב אם לאו תלויה במשתנים רבים ובין השאר במהות ההסכמה שהייתה בין הצדדים, היקף ההסכמה, הסוגיות שהצדדים סגרו או לא סגרו ביניהם (לרבות עניינים מהותיים להבדיל מעניינים שוליים שניתנים להשלמה לעתים על פי החוק או כוונת הצדדים) ועוד.
מאידך ישנם מקרים רבים מאוד שצדדים מנסחים וחותמים על זיכרון דברים – גם בתחום המסחרי ולפעמים גם בעסקאות מקרקעין – והדבר יחשב להסכם מחייב גם אם אחד הצדדים לא סבר שכך יהיה.
לעתים יכולות להיות לכך השלכות כספיות כבדות משקל בהיקף של מאות אלפי ₪ ואף למעלה מכך.
חשיבות הפרטים "הקטנים"
עסקאות מסחריות כוללות פרטים רבים ומחייבות בדיקה והתנסחות נכונה. דיני החוזים עצמם מורכבים וכוללים היבטים רבים שאדם רגיל "מן היישוב", שאינו עורך דין (גם אם הוא איש עסקים או איש מסחר שעוסק "בסגירת חוזים" אפילו על בסיס יומיומי), אינו ער להם תמיד.
בעיות על ניסוח ועל יישום ההסכם מתעוררות לאחר החתימה וגם ממרחק של זמן. כאשר נוצרת מחלוקת, קיים קושי להסדיר את הדברים, משום שבד"כ נוצרים משקעים ולכן מוטב להסדיר מראש את כל העניינים כאשר לצדדים יש נכונות להגיע לעסקה הטובה ביותר מבחינתם.
זו אחת הסיבות שתמיד עדיף שניסוח החוזה וליווי משפטי יינתן על ידי עורך דין שתחום עיסוקו הוא חוזים, ועוד יותר עדיף שעוה"ד יהיה גם יעסוק בליטיגציה מסחרית.
עורך דין שעוסק בליטיגציה מסחרית מקנה לצד המיוצג על ידו יתרונות רבים אותם הלקוח יכול לראות גם בתוצאה הסופית (החוזה עצמו) ובעיקר – כאשר מתעוררים סכסוכים על ההסכם.
מקרה שהיה כך היה
כך למשל, לאחרונה דן בית המשפט השלום בת"א בסכסוך עסקי על רקע זיכרון דברים שבין שני צדדים שעניינו רכישת עסק שהוא חנות פרחים (ה"פ (שלום ת"א) 4-06-16).
באותו מקרה הצדדים חתמו על זיכרון דברים קצר שהסדיר ביניהם את מחיר העסקה ואת מועד המסירה אבל הם לא הסדירו ביניהם עניינים מהותיים אחרים, שבגללם התעוררה ביניהם מחלוקת. אחד הצדדים הודיע על ביטול ההסכם והוגש הליך בבית המשפט ע"י הצד השני (המוכר) שטעם שמדובר בהסכם לכל דבר וביקש לאכוף אותו על הקונה שהתנגד.
בית המשפט הנכבד נדרש לדון בשאלה אם זיכרון הדברים בין הצדדים הוא חוזה מחייב, והאם יש לאכוף אותו.
הסוגיה נבחנה על ידי בית המשפט על רקע ההלכה הפסוקה, שלפיה מסמך שכותרתו "זיכרון דברים" יכול, בנסיבות מסוימות, להיות הסכם מחייב בפני עצמו, ובנסיבות אחרות עשוי הוא לשמש אך "חומר גולמי" וחלק ממשא ומתן לכריתת חוזה מחייב ועמד על כך שביסוד קיומו של החוזה עומד "מפגש רצונות" בין הצדדים וקיומה של הסכמה הדדית ביניהם להתקשר בהסכם מחייב, שבאה לידי ביטוי ביסוד הקרוי "גמירת דעת".
המבחן לבחינת קיומה של "גמירות דעת" אינו אחיד ובמקרים דומים יכולה להתקבל תוצאה שונה כפועל יוצא מהתנהלות הצדדים ואלמנטים נוספים שחובה לשים לב אליהם, כאשר הצדדים עורכים ביניהם הסכם מסחרי.
לכן חשוב מאוד שהצדדים ילוו ע"י עורך דין מומחה בתחום החוזים ועדיף שעיסוקו הוא בליטיגציה מסחרית לנסח עבור הצדדים (או מי מהצדדים) את ההסכמות בצורה מיטבית, ולצמצם בעתיד מחלוקות שעשויות להתעורר ביניהם בשל ניסוח לקוי.
* * *
לסיכום, עורך דין שמומחה בחוזים ובליטיגציה מסחרית יביא עמו לעסקה נקודת מבט נוספת ורחבה יותר, שתאפשר לו לצפות פעמים רבות מעבר לחוזה הספציפי ולהסכמה הנקודתית בין הצדדים, ולראות גם את אפשרות המחלוקת העתידית. יתרונותיו הנוספים של עוה"ד כזה נובעים ממומחיותו המגוונת בשני התחומים, שמאפשרת לו לאתר ולפתור בעיות שעלולות להתעורר בעתיד כבר בשלב המשא ומתן או במהלך ניסוח ההסכם והיא תסייע לצדדים להגיע להסכם טוב יותר, שיוכל לעמוד במבחני הזמן וכך לחסוך לצדדים הוצאות משמעותיות בעתיד.
הבהרה: הכתוב הינו בלשון זכר אך מתייחס לשני המינים כאחד, וכל האמור בלשון זכר מתייחס גם לנקבה ולהפך. כל האמור בלשון יחיד מתייחס גם לרבים ולהיפך. מאמר זה מהווה מידע כללי בלבד, ואיננו מהווה תחליף לייעוץ פרטני ו/או לצורך בקבלת חוות דעת מסודרת, לרבות מבחינה משפטית. משרד עוה"ד עדי טל ו/או עורכי הדין בו ו/או מי מטעמם אינם אחראים בצורה כלשהי, ישירה או עקיפה, לכל תוצאה בשל השימוש באמור לעיל. אין להעתיק לשכפל, להפיץ, לפרסם או להשתמש בכל דרך אחרת את האמור לעיל אלא אם כן נתנה לכך הסכמה בכתב ומראש.